voorlichting voor meisjes
Home Nieuws & verhalen Voorlichting voor meisjes: van schaamte naar verbinding

Voorlichting voor meisjes: van schaamte naar verbinding

17 aug
Blog

In het kamp op Lesbos komen veel meisjes zonder hun ouders of verzorgers aan. Deze tieners lopen met dezelfde vragen rond als hun leeftijdsgenoten op andere plekken in de wereld. Welke veranderingen vinden plaats in mijn lichaam? Wat is menstruatie? En wat gebeurt er tijdens een bevalling?

Het verschil met hun leeftijdsgenoten is dat deze meisjes op de vlucht zijn, zonder de begeleiding van hun ouders of verzorgers. Dit maakt hen extra kwetsbaar. Om bij te dragen aan meer kennis en bewustzijn over vrouwelijke gezondheid gaven wij de meisjes die in opvanghuizen van Iliaktida wonen twee weken geleden een voorlichting.

Bewustwording en controle

Ver weg van hun ouders of verzorgers brachten we de meisjes kennis bij over vrouwelijke anatomie, menstruatie en seksuele gezondheid. Door de intieme setting voelden zij zich vrij om persoonlijke verhalen te delen en vragen te stellen.

Met de voorlichting helpen we de meisjes bewust te worden van hun lichaam. Ook hopen we bij te dragen aan het vergroten van het gevoel van controle over hun eigen lichaam. We moedigen deelneemsters aan om elkaar te steunen en bespreken de gebruiken van verschillende gemeenschappen. Tot slot leggen we uit waar ze terecht kunnen voor medische zorg.

Openheid en verbinding

De deelneemsters stelden onze medische vrijwilligers veel vragen over de geboorte van een kind, gezinsplanning, menstruatie en de pijn die daarbij kan komen kijken. Ze waren blij met een plek waar taboes even niet leken te bestaan. Zo maakte schaamte langzaam plaats voor openheid en verbinding. “Deze training was écht nuttig!”, blikt een van hen tevreden terug. ❤️

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan