Home Nieuws & verhalen ‘Wij willen graag die brug voor hen zijn’

‘Wij willen graag die brug voor hen zijn’

18 mei
Nieuws

Vorige week is onze veldcoördinator Renée aangekomen in de Poolse stad Krakau. Zij biedt versterking aan onze medisch coördinator Noor, die nu voor ons in Moldavië is. Eerder werkte Renée lange tijd als veldcoördinator voor ons op Lesbos. We zijn heel blij om haar weer in ons team te hebben!

In Krakau bieden wij sinds maart medische hulp op het treinstation, waar honderden mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne worden opgevangen. Op het station zit slechts één andere medische post, waar alleen EHBO’ers werken. Onze gespecialiseerde medische hulp is daarom erg hard nodig. “Mensen weten ons gelukkig goed te vinden”, vertelt Renée. Om aan de grote zorgvraag te kunnen voldoen is ons team in Krakau de afgelopen weken uitgebreid. “We zijn van twee naar vier artsen gegaan (waarvan één Oekraïense vluchteling) en hebben nu ook drie tolken in dienst.”

Naast de kliniek op het station bieden wij sinds kort ook medische hulp in de shelter van de Poolse hulporganisatie Wolno Nam (Pools voor ‘wij zijn vrij’). Hier verblijven nu circa 150 mensen. “Mensen kunnen hier wat langer verblijven dan de gebruikelijke 48 uur”, vertelt Renée. “Daardoor komen de meest kwetsbare personen, die vaak heel moeilijk kunnen reizen, hier terecht. Denk aan mensen met psychische problemen, lichamelijke handicaps en chronische ziekten.”

Naast deze shelter oriënteren we ons ook op andere hotspots waar kwetsbare minderheden verblijven. Zo hopen we zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen die nu buiten het zorgsysteem vallen. “Iedereen die zich inschrijft om in Polen te mogen verblijven, heeft in principe recht op gratis medische zorg”, vertelt Renée. “Het duurt alleen vrij lang voordat het proces rond deze inschrijving rond is. Hier kunnen mensen niet altijd op wachten.”

Bovendien ligt de lat om je in te schrijven voor veel mensen erg hoog. Ook wil niet iedereen uit Oekraïne in Polen blijven. “Sommige mensen willen doorreizen naar een land waar zij bijvoorbeeld familie hebben wonen, of wachten tot de situatie in Oekraïne veilig genoeg is om terug te reizen. Ook deze mensen hebben medische zorg nodig. Wij willen graag die brug voor hen zijn.”

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan