Noodoproep | Stichting Bootvluchteling slaat alarm

NOODOPROEP | Stichting Bootvluchteling slaat alarm over zelfverminking en suïcidepogingen op Lesbos

Bijna dagelijks zien artsen van Stichting Bootvluchteling op het Griekse Lesbos ernstige gevallen van zelfverminking. Sommige asielzoekers en migranten wachten al zo lang op een asielprocedure, dat ze geen toekomst meer voor zichzelf zien. Stichting Bootvluchteling slaat alarm. ‘Het is wachten op de eerste suïcidepogingen,’ zegt medische coördinator Anja Holwerda vanuit Lesbos. Brandpunt zendt dinsdagavond 28 maart een reportage uit waarin artsen en vluchtelingen in het kamp worden gevolgd. Bekijk hier de uitzending.

Automutilatie
Veel mensen in het opvangkamp Moria zijn in hun wanhoop overgegaan op automutilatie. Mensen hebben snijwonden over hun armen en borst. Het is wachten op de eerste suïcide. De onzekerheid, de uitzichtloosheid en de hieruit voortvloeiende frustraties leiden regelmatig tot gevechten in de kampen. ‘De oplossingen liggen niet bij ons. Wij doen wat we kunnen, maar we zitten met onze handen in het haar,’ zegt Holwerda.

Duizenden vluchtelingen vast in Griekenland
Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos zit overvol. Zo’n 3500 mensen verblijven in een kamp dat geschikt is voor 700 mensen. Hierdoor zijn vluchtelingen genoodzaakt te slapen in kleine koepeltentjes in plaats van officiële tenten van de UNHCR. Er is veel kritiek op de manier waarop de Griekse autoriteiten de vluchtelingen opvangen. Begin dit jaar gingen beelden de hele wereld over van tentjes onder een dikke laag sneeuw. De tenten worden nu vervangen door cabines. Nog altijd zijn er geen faciliteiten in het kamp. Mensen kunnen niet zelfstandig koken of wassen. Holwerda: ‘de menselijke ziel is hier geknakt.’

Zorgsysteem ingezakt
Een functionerend zorgsysteem op Samos en Lesbos ontbreekt. Dit geldt zowel voor de Grieken als voor de vluchtelingen. Ziekenhuizen en artsen kunnen de werkdruk niet meer aan. Wachttijden voor een behandeling in een ziekenhuis kunnen oplopen tot een aantal maanden. Een twintigtal Nederlandse artsen van Stichting Bootvluchteling doen dagelijks medische controles in de vluchtelingenkampen op Samos en Lesbos. ‘We staan de ernstige gevallen zo goed mogelijk bij. We bieden ze een luisterend oor aan en bieden psychische hulp met ons PSS team in de vorm van ontspanningstherapie.
Maar de oorzaken haal je hier niet mee weg. Er is eigenlijk niet tegenop te werken,’ licht Holwerda toe.

Over Stichting Bootvluchteling
Stichting Bootvluchteling werkt op Lesbos en Samos. De stichting biedt medische en psychische hulp aan vluchtelingen op de Griekse eilanden. Onze organisatie werkt voornamelijk met vrijwilligers. Slechts een beperkt aantal NGO’s die werken op Lesbos, waaronder Stichting Bootvluchteling, hebben toegang tot de vluchtelingenkampen.

Hulp is hard nodig! Help jij mee?
Doneer via: NL97 RBRB 0918 9326 37 t.a.v. Stichting Bootvluchteling of de doneerknop op de website.

Lees meer over de uitzending van Brandpunt of kijk de aflevering terug!