Sabine is bang; ze kan niet zwemmen

Sabine, 30 jaar oud, uit Ivoorkust. 2 jaar geleden onder valse voorwendselen naar Libië gelokt. Er zou genoeg werk zijn voor gediplomeerde vrouwen, in tegenstelling tot in Ivoorkust. Niets blijkt minder waar. Ze doet klusjes in de huishouding en woont in een onafgebouwd huis, waar ze zich nooit voor haar plezier buiten waagt. Libië is gevaarlijk voor vrouwen, dat heeft ze van dichtbij meegemaakt. Samen met 3 vriendinnen besluit ze de oversteek naar Europa te wagen. Iedere maand sparen ze een deel van hun inkomsten voor een plekje op een rubberboot. 1.000.000 fcfa (€1500) per persoon werd ongeveer een half jaar geleden per telefoon overgemaakt.

Gisteren werden ze gebeld, vannacht zou het zover zijn. Een taxi bracht hen naar een haventje waar een rubberboot lag te wachten. Geen instructies, geen reddingsvesten. 130 mensen gaan aan boord, een paar mannen weten hoe een motorboot werkt en zetten koers naar open zee. Sabine denkt dat de overtocht ongeveer 8 uur gaat duren. Maar er lekt water in de boot en mensen raken in paniek. Sabine kan niet zwemmen, ze is nog nooit zo bang geweest…

Vandaag verdronken er 2 mensen, maar gelukkig vonden we haar boot op tijd. Op dit moment is ze vooral blij dat ze nog leeft. Voorzichtig hoopt ze op een toekomst in Italië, waar ze haar studie af wil maken en werk wil zoeken.