Samos – Hoeveel kleine kinderen en baby’s zullen er nog komen?

De geur van vers bereide calamari vult de taverna aan de haven van de prachtige stad Samos. Ik heb mijn vrije dag en besluit deze met een boek door te brengen bij dit strandje. De eigenaar bereidt zich voor op de naderende zomer en geeft de meubels een nieuw likje verf. De ferry vertrekt met een handjevol vluchtelingen die het eiland mogen verlaten, omdat ze een medische indicatie hebben om naar het ziekenhuis in Athene te gaan. De rest van ruim 1100 vluchtelingen op het eiland moeten wachten totdat ze nieuws krijgen over hun asielaanvraag of familiehereniging in een ander Europees land. Hiervan zijn ongeveer 400 minderjarig en reizen er 75 à 100 alleen, zonder ouders of andere volwassenen die voor hen zorgen. De meeste verblijven in de ‘hotspot’, een met prikkeldraad en camera’s bewaakt kamp.

Terwijl ik dit schrijf, bereikt mij het nieuws dat er vanochtend weer 180 nieuwe mensen zijn aangekomen. Waar gaan deze mensen slapen? Het kamp is meer dan vol! Hoeveel hiervan zijn kleine kindjes en baby’s die in een onmenselijke plek terecht komen? Jullie donaties zijn nog steeds hard nodig zodat wij op Samos ons werk kunnen voortzetten. Niet alleen in onderwijs, maar ook in de medische post en bij het verzorgen van babymelk en andere babyproducten en diensten die de Griekse overheid niet verstrekt.

Stichting Bootvluchteling is afhankelijk van financiële steun om het werk te kunnen blijven doen. Wilt u ons steunen? Doneer dan via de doneerbutton of naar: NL97 RBRB 0918 9326 37 t.a.v. Stichting Bootvluchteling. Hartelijk dank!

Tekst en foto’s: Asun Romero (vrijwilliger Stichting Bootvluchteling)