Samos – Werken in de hotspot

Vrijwilliger Wubbo werkt sinds een week op Samos en deelt zijn ervaringen als medisch vrijwilliger.

“Sinds kort draaien we ook medische diensten in het vluchtelingenkamp (de hotspot) op het eiland. Hier werken we samen met de Franse organisatie WAHA. De hotspot is een oude gevangenis waar plek is voor 750 man. Het komt nog vaak voor dat mensen buiten in een tentje moeten slapen. De afgelopen dagen heeft het ook veel geregend, geen pretje om dan met alleen maar een deken in een kleine tent te moeten zitten.

Het medische gedeelte is redelijk simpel. Veel mensen komen met verkoudheidsklachten en keelpijn. Verder zie ik veel zieke kinderen en kleine wondjes. Ik voel me soms meer een sociaal werker dan verpleegkundige, maar deze vluchtelingen hebben overdag weinig te doen en vinden het fijn dat ze even wat aandacht krijgen en tegen iemand kunnen praten. De meeste vluchtelingen gaan weer met wat paracetamol of strepsils terug naar hun slaapplek.

Als ik niet in de hotspot werk, rijden we in het noorden van het eiland over kleine bergwegen op zoek naar vluchtelingen die geland zijn of we ruimen alle reddingsvesten op die nog op de stranden liggen.
Die boten landen hier op de rotsen ver weg van de bewoonde wereld en het is nog een hele klus om alle reddingsvesten op te ruimen. Het is nog redelijk moeilijk om met twintig zwemvesten op je rug van rots naar rots te lopen en een weg te banen tussen alle stuiken. We kunnen er op Samos voor zorgen dat de vluchtelingen die hier aankomen goed geholpen worden en dat is waarom ik hier in Griekenland ben.”