Stichting Bootvluchteling op Lesbos

Het werk van Stichting Bootvluchteling is veranderd op Lesbos. In 2015 bestond het werk voornamelijk uit bootlandingen, reddingsmissies en medische werkzaamheden. Tegenwoordig focussen wij ons op medische- en psychosociale activiteiten. Dit betekent een wijziging van acute naar structurele zorg, binnen strakkere kaders en met een hogere mate van professionaliteit.

Huidige missies op Lesbos

Moria
Moria is het grootste vluchtelingenkamp op Lesbos. Het is een zogenaamd registratie en identificatie centrum (met 5000 bewoners, waaronder 1000 kinderen). Nadat de vluchtelingen per boot op het eiland arriveren gaan ze allemaal naar Moria voor de registratie en asielaanvraag. Dit kamp wordt gerund door het leger en de politie. Na de registratie worden de meest kwetsbare vluchtelingen en hun families verplaatst naar een ander kamp of opvang. Moria is een gesloten vluchtelingenkamp met een gevangenisgevoel. Het kamp is per nationaliteit verdeeld in verschillende sectoren. Er is ook een gevangenis in het kamp. Naast medische zorg zijn er weinig faciliteiten voor de vluchtelingen. Gevechten of rellen zijn aannemelijk gezien de staat van het kamp en de hopeloze situatie van de vluchtelingen.

Onze voornaamste functie in dit kamp is om acute medische hulp te verlenen ’s avonds van 16.00 uur tot en met 23.00 uur en ’s nachts van 23.00 uur tot en met 08.00 uur ’s ochtends. We hebben niet de eindverantwoordelijkheid van de medische zorg in het kamp, maar we zijn een van de ondersteunende medische teams. Voor de medische dienst levert het PSS-team tijdens de avonddienst een crowd controller die het medische team helpt om overzicht te creëren van binnenkomende patiënten, het opschrijven van hun persoonsgegevens en om de rust te bewaren buiten de medische cabine. De crowd controller werkt nauw samen met een van de dokters die verantwoordelijk is voor de intake en eventuele prioriteit van patiënten.

De tweede activiteit van het PSS-team is een wandeling door het kamp om de interactie met vluchtelingen uit het kamp aan te gaan. Je loopt in paren en geeft vluchtelingen een kans om een praatje te maken of je bent een luisterend oor voor hun verhalen of dagelijkse zorgen. Met deze dagelijkse sociale activiteit willen we laten zien dat we er niet alleen voor medische zorg zijn, maar ook mentale ondersteuning en een glimlach.

Medische shifts in de vluchtelingenkampen

Het medisch team werkt in kamp Moria samen met verschillende medische ngo’s zodat we de medische behoeften van de vluchtelingen zo goed mogelijk kunnen dekken. Daarmee ontlasten we ook het lokale ziekenhuis.

In Moria wordt dagelijks in dag- en nachtdiensten, van 16:00 uur tot 08:00 uur, gewerkt door dokters en verpleegkundigen van onze medische post. De medische zorg is voornamelijk gericht op acute en semi-acute zorg waarbij niet-specialistische zorg verleend kan worden. Om die reden zijn huisartsen en dokters van de spoedeisende hulp vaak een goede match. Medische problemen variëren tussen milde problematiek, zoals keelontstekingen en psychische problemen, en meer serieuze problematiek, zoals een astma- of epileptische aanval.

Als je op Lesbos aan de slag gaat als medisch professional krijg je voor aankomst het medische protocol van ons toegestuurd. Hierin geven wij meer specifieke informatie over de situatie in de vluchtelingenkampen.

PSS-werkzaamheden in de vluchtelingenkampen

Het PSS-team bestaat uit docenten, maatschappelijk werkers, psychologen en andere relevante psychosociale beroepen. We bieden een gevarieerd activiteitenprogramma aan, verspreid over de week en dag. Diensten beginnen om 11.00 uur en de laatste dienst eindigt om 23.00 uur. In de tussentijd heb je de tijd om de activiteiten voor te bereiden.

In kamp Moria organiseren wij om de dag een ‘social shift’. Dat houdt in dat een klein team vrijwilligers door het kamp loopt om gesprekken aan te knopen met vluchtelingen in het kamp. Daarnaast organiseren wij wekelijks een aantal Engelse lessen voor volwassen mannen in groepen van 20-25 man.

Huisvesting vrijwilligers

De ‘mansion’ van de Stichting bevindt zich dichtbij het vliegveld en biedt onderdak aan onze vrijwilligers. Het is de plek waar we onze vergaderingen houden en gezamenlijk eten. Daarnaast is het een plek om te ontspannen en te socializen met andere vrijwilligers. Het is ook ons startpunt vanwaar we carpoolen van en naar de diensten in de kampen. Het huis heeft een kleine keuken, woonkamer, eetkamer, twee badkamers en verschillende gedeelde kamers. Het huis heeft het gevoel en de faciliteiten van een hostel. Je zult je kamer gaan delen met minimaal twee tot maximaal 5 anderen (mannelijk of vrouwelijk). Je kamergenoten zullen soms een nachtdienst of een verschillend dienstrooster hebben dan jij. Om in het vrijwilligershuis te wonen betaal je het volgende:

  • De eerste maand : € 10,- per nacht
  • Vanaf de tweede maand : gratis

Je bent niet verplicht om in het huis te wonen, je kunt er ook voor kiezen een andere accommodatie te zoeken.

Maaltijden

In de vrijwilligerswoning kun je ontbijt, lunch of avondeten hebben. Je mag zelf je eigen maal koken/bereiden, maar doorgaans wordt dagelijks het avondeten gezamenlijk bereid. De vrijwilligers doen samen boodschappen en delen de kosten. Voor de gemaakte kosten wordt een bijdrage gevraagd: € 2,- voor ontbijt, € 2,- voor lunch en € 4,- voor avondeten.

Autohuur

Vanwege de lange afstanden tussen de verschillende kampen, is het noodzakelijk voor onze vrijwilligers om toegang te hebben tot vervoer. De Stichting heeft een aantal teamauto’s geregeld voor de vrijwilligers. Deze auto’s kunnen gebruikt worden om tussen de kampen en het huis heen en weer te rijden. Om ze te kunnen gebruiken heb je een rijbewijs nodig die geldig is in Griekenland en moet je een handmatige auto kunnen rijden. Dit zijn de kosten voor het gebruik van een team-auto, inclusief benzine:

De eerste maand : € 7,- per dag
Vanaf de tweede maand: gratis

De auto’s zijn enkel bedoeld om voor het werk te gebruiken. Als je de auto wilt gebruiken voor privévervoer overleg je dit eerst met je collega’s. In het geval schade is de eerste € 100,- voor eigen rekening.

Vaccinaties en hygiëne

Wanneer je bij ons komt werken als vrijwilliger, is het je eigen verantwoordelijkheid om de juiste vaccinaties te hebben. Voor reizen naar en in Griekenland heb je normaal gezien geen specifieke vaccinaties nodig, maar werken in een vluchtelingenkamp is helaas een andere situatie. In een vluchtelingenkamp wonen verschillende nationaliteiten samen in onhygiënische omstandigheden. De landen van herkomst van de vluchtelingen in het kamp hebben soms een andere standaard gezondheidszorg of een ander vaccinatieprogramma dan de Europese standaard. We zien hierdoor in het kamp soms gevallen van schurft, mazelen, waterpokken, tbc, etc. De herkomst van de huidige grootste bevolkingsgroepen in het kamp zijn; Syrie, Afghanistan, Irak, Iran, Algerije, Bangladesh, Pakistan en Congo. We adviseren je ten zeerste voor vertrek contact op te nemen met je plaatselijke GGD of reiskliniek om te kijken welke vaccinaties voor jou nodig zijn. Over het algemeen is het goed om Hepatitis A en B en DTP te hebben of te laten herhalen.

Aan de medische vrijwilligers adviseren wij ook een Mantoux test te nemen nadat je terug bent gekomen uit Lesbos om je te testen op TBC. Wanneer je in direct contact komt met patiënten door je medische werk, kan je ook een BCG vaccinatie voor vertrek nemen. Als medici kan je altijd je gezondheid- en veiligheidsmanager op je werk hierover spreken. Werk je in Nederland ook in een medische omgeving? Neem dan ook contact op met je werkgever over een MRSA test bij terugkomst. Aan al onze medische vrijwilligers vragen wij een eigen 3M masker mee te nemen. Het is je eigen verantwoordelijkheid deze ten alle tijden bij je te hebben in het kamp en te dragen wanneer jij het nodig acht.

Wat betreft hygiëne en het werken in de kampen, is het belangrijk regelmatig goed je handen te wassen. Eerst met water en zeep, daarna met een desinfecterende gel of handalcohol. Alleen desinfecterende gel zonder wassen is niet voldoende. De coördinatoren op het eiland zullen je meer vertellen over extra maatregelen als die op dat moment nodig zijn. Het werk in de kampen is fysiek uitdagend en zwaar. Het is belangrijk dat je in goede fysieke en mentale conditie bent. Als je significante medische of mentale uitdagingen hebt, raden we je af je bij ons aan te melden.

Nieuw! Bekijk hier de trailer van de korte film over talent en veerkracht in vluchtelingenkamp Moria.