Stichting Bootvluchteling op Samos

Het werk van Stichting Bootvluchteling verandert regelmatig op Samos. In 2016 bestond het werk voornamelijk uit het opvangen van mensen die net waren aangekomen op het eiland. Tegenwoordig focussen wij ons op medische- en psychosociale activiteiten. Dit betekent een wijziging van acute naar structurele zorg, binnen strakkere kaders en met een hogere mate van professionaliteit.

Vluchtelingenkamp op Samos

Op Samos is één vluchtelingenkamp, de hotspot, waar ongeveer 1100 tot 1200 mensen verblijven. Nadat de vluchtelingen per boot op het eiland arriveren worden zij naar dit vluchtelingenkamp gebracht voor de registratie en asielaanvraag. Na de registratie worden sommige kwetsbare vluchtelingen naar een andere locatie geplaatst, in bijvoorbeeld een hotel. Het kamp wordt streng beveiligd door het leger en de politie. Het is omringd met een hek en mede door de strenge beveiliging geeft dit een gevangenisgevoel.

Dagelijks draaien het medische- en psychosociale team een shift van 16:00 uur tot 21:00 uur. Het kan voorkomen dat de shift iets uitloopt als er veel medische patiënten zijn. We hebben niet de eindverantwoordelijkheid van de medische zorg in het kamp, maar we zijn een van de ondersteunende medische teams. De medische cabine en de pss cabine staan vlakbij elkaar, waardoor alle vrijwilligers erg betrokken zijn bij elkaar.

PSS- en Medische werkzaamheden in het vluchtelingenkamp

Het PSS-team bestaat uit docenten, maatschappelijk werkers, psychologen en andere relevante psychosociale beroepen. Het medisch team bestaat voornamelijk uit (huis)artsen en verpleegkundigen.

De medische shift is te vergelijken met een normaal huisartsenspreekuur, waarbij het volledige spectrum van de geneeskunde aan bod komt met ook allerlei acute situaties. Ook de vrijwilligers zonder medische achtergrond helpen mee bij dit spreekuur, door bijvoorbeeld medicatie te halen voor de arts/verpleegkundige. Tijdens de medische shifts komen veel kwetsbare mensen met psychiatrische problemen. Veel mensen hebben een traumatisch verleden en hebben als gevolg daarvan klachten.

Het hoofddoel van de psychosociale shift is op een sociale manier met de vluchtelingen te communiceren. Vrijwilligers delen thee uit en knopen gesprekjes aan met mensen rondom de medische- en pss cabines. Daarnaast spelen vrijwilligers met kinderen en organiseren een kleine activiteit, zoals armbandjes maken. Tot slot worden er vanuit de pss cabine babyproducten uitgedeeld aan gezinnen die dit nodig hebben.

Huisvesting vrijwilligers

Alle vrijwilligers kunnen gebruikmaken van het vrijwilligershuis dat we huren op Samos. Het vrijwilligershuis is ongeveer een half uur rijden vanaf het vliegveld en 15 minuten rijden vanaf het kamp. Het is de plek waar de meetings plaatsvinden en waar je kan relaxen en socializen met andere vrijwilligers. Het is ook de ontmoetingsplek om samen naar de shift te rijden. Er is een keuken, woonkamer en verschillende (gedeelde) slaapkamers. Het heeft de uitstraling van een hostel. Je zal een slaapkamer moeten delen met een andere vrijwilliger (mannelijk of vrouwelijk). De volgende kosten zijn verbonden aan het verblijven in het vrijwilligershuis:

  • 1e maand: €10,00 per nacht
  • Vanaf de 2e maand: gratis

Je bent niet verplicht om in het huis te wonen, je kunt er ook voor kiezen een andere accommodatie te zoeken.

Maaltijden
In het vrijwilligershuis kan je ontbijten, lunchen en dineren. Dit wordt door de vrijwilligers zelf georganiseerd, zonder inmenging van Stichting Bootvluchteling. Je kan je eigen avondmaaltijd koken, maar het is gebruikelijk dat er gezamenlijk gedineerd wordt. Vrijwilligers dragen gezamenlijk zorg voor de boodschappen en delen de kosten zelf. Er wordt meestal een contributie gevraagd van €3,00 per dag. Het is je eigen verantwoordelijkheid om voor deze maaltijden te betalen.

Naast het doen van de shifts wordt er van elke vrijwilliger verwacht dat hij of zij ook meedraait in taken als boodschappen doen en het schoonhouden van het vrijwilligershuis.

Autohuur
Op Samos hoef je geen auto te huren. De stichting heeft een eigen minibus. Het wordt van de vrijwilligers verwacht dat ze hierin kunnen en durven te rijden. Let wel op: De kwaliteit van de wegen en de interpretatie van verkeersregels zijn anders dan in Nederland. Houd daar rekening mee en wees voorzichtig. Voor schade aan de minibus geldt een eigen risico van 100 euro, tenzij er sprake is van slijtage/schade waar je niets aan kon doen.