Tandarts

Elke dag komt er een jonge man naar onze medische cabine, terwijl hij met zijn handen zijn kaken vasthoudt en huiverend wacht totdat wij de deur openen. Hij kan nauwelijks nog eten, omdat hij zoveel pijn heeft aan zijn tanden. Elke dag vragen we hem om zijn mond te openen, zodat we zijn rottende tanden kunnen besprenkelen met een spray om ze tijdelijk te verdoven, zodat hij tenminste hapjes avondeten naar binnen kan werken. Is het niet verschrikkelijk dat een man alleen kan eten, als we zijn mond tijdelijk van alle sensaties hebben ontdaan?

“Elke patiënt die we zien, heeft wel een probleem met zijn of haar tanden”, zegt één van de dokters op Samos. In onze medische cabine geven we advies over hoe de kampbewoners het beste om kunnen gaan met hun tandproblemen. Dit is echter slechts een middel om zo goed mogelijk met de pijn om te gaan. Helaas zijn we niet in staat om de oorzaken van de tandproblemen aan te pakken, of om de tanden te behandelen. In de toekomst breiden we ons advies wellicht uit naar informerende posters of informerende video’s buiten de cabine. Ook dit is echter geen oplossing voor het probleem.

Gelukkig hebben we samen met andere organisaties in het kamp het eindelijk voor elkaar gekregen om een tandartsen organisatie, Dentaid, hier naar toe te halen. We hebben een lijst opgesteld van patiënten met tandproblemen die allen naar hen zullen gaan voor een controle en een behandeling. De lijst bevat momenteel al meer dan zestig personen en wij zijn niet de enige organisatie die een lijst met tandpatiënten hebben gemaakt. Dentaid komt aankomende maandag en zal een week op het eiland verblijven. We kunnen alleen maar hopen dat hierna ook andere actoren in het kamp overtuigd zullen raken van de noodzaak van het hebben van een tandarts hier.

We weten zeker dat de persoon waarvan zijn tanden elke dag verdoofd moeten worden, zal worden behandeld volgende week. We zijn als organisatie erg blij om deze tandartsen te verwelkomen in het kamp: het werk dat zij zullen verrichten is meer dan nodig.

Tekst: Rozemijn Aalpoel
Foto: Bas Bakkenes
* De persoon op de foto is niet de man uit het verhaal