Verslag van Danielle

Het is een mistige zonsopgang. Overal om de reddingsboot Golfo Azzuro is water. We zijn op zoek naar een houten boot met 14 mensen, waaronder twee zwangere vrouwen. De hele dag zoeken we het gebied af. We varen fullspeed (13 knopen), leggen ruim 200km af, we zoeken met radar en verrekijkers de zee af. Op een gegeven moment neemt mijn fantasie het over en gaan golfen eruit zien als boten. Wishful thinking.

Tijdens mijn nacht-watch zit ik op de boeg van de boot. De golven zijn zo hoog dat mijn maag bij elk keerpunt een sprong maakt. 14 mensen, ergens in dit water. We hebben ze niet kunnen vinden. Ik denk aan de woorden van mijn collega Femke, vlak voordat ik vertrok: “Mensen die sterven wegen op je hart als bakstenen, mensen die je redt als ballonnen. Focus je niet op de stenen.”

De dag erna redden we 119 mensen van een rubberboot met een kapotte motor. Ik focus me op de ballonnen.

Blog: Danielle van Winden
Foto: Kenny Karpov