Stichting Bootvluchteling luidt noodklok om slechte zorg voor alleenreizende minderjarige vluchtelingen

Wij maken ons grote zorgen om de ruim 340 alleenreizende minderjarige jongeren in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Drank- en drugsgebruik en automutilatie zijn veelvoorkomende problemen onder de veelal getraumatiseerde tieners. Goede hulpverlening ontbreekt. Daarom luiden wij nu de noodklok.

Op dit moment wonen naar schatting 340 alleenreizende jongeren in het vluchtelingenkamp Moria, waar in totaal momenteel ruim 5.000 vluchtelingen verblijven. De jongeren zijn veelal getraumatiseerd maar de juiste zorg ontbreekt.

Zelfbeschadiging
Dit maakt dat de jongeren worstelen met tal van psychische en lichamelijke klachten en vervallen in drank- en drugsgebruik. Ons team ziet dagelijks jongeren met stressklachten en paniekaanvallen. Veel jongeren doen aan zelfbeschadiging. Onder invloed van drank en drugs veroorzaken zij bovendien veel overlast in het kamp.

Het gebrek aan adequate zorg voor deze groep kwetsbare vluchtelingen is zorgwekkend. Er is een enorm tekort aan capabele hulpverleners (supervisors) voor de minderjarigen. Tot halverwege de middag zijn op ruim 300 jongeren slechts twee coördinatoren en twee verpleegkundigen aanwezig. Verder is er slechts één psycholoog beschikbaar.

Nadat de openbare functionarissen vertrekken is de politie het enige aanspreekpunt voor de jongeren. Die boezemt juist angst in bij de getraumatiseerde jeugd. Veel agenten gaan tactloos en met desinteresse met de jongeren om. Zij spreken hun taal niet en hebben geen enkele ervaring in omgang met trauma’s. Wij zien zelfs machtsmisbruik voorkomen.

Kwetsbaar
Gemiddeld verblijven de minderjarige vluchtelingen vijf maanden in kamp Moria voor zij kunnen doorstromen naar het vaste land. Onder deze omstandigheden is dat veel te lang. Deze jongeren zijn ontzettend kwetsbaar en zouden direct moeten worden doorverwezen naar het Griekse vasteland waar ze adequate zorg en bescherming moeten krijgen. Moria is geen plek voor hen, zij horen hier helemaal niet te zijn.

Hoewel het drugsgebruik onder de jongeren een steeds zichtbaarder probleem wordt in het kamp, blijft een concrete aanpak uit. Daarom vragen wij nu dringend om een constructieve oplossing voor deze situatie. Minderjarige vluchtelingen hebben recht op bescherming en de juiste zorg. Het is tijd dat instanties in actie komen en niet langer wegkijken.

Ondertussen blijven wij doen wat we kunnen binnen onze cirkel van invloed. Naast aandacht vragen voor schrijnende situaties als deze, blijven we tegen de klippen op de mensen in Moria helpen met medische en psychosociale hulp. Het is gelukkig nooit hopeloos om een mens te helpen. Per dag kunnen wij voor honderden mensen het verschil maken!

Ga de strijd met ons aan
Door dit bericht zo vaak mogelijk te delen, hopen we zo veel mogelijk ogen te openen voor de onmenselijke situatie op Lesbos. Je kunt ons ook steunen door je aan te melden als vrijwilliger of ons werk financieel ondersteunen. Ga jij met ons de strijd aan?

Meer informatie over vrijwilligerswerk: https://bootvluchteling.nl/aanmelden-vrijwilligers/
Doneren: https://bootvluchteling.nl/doneer/