artsen helpen vrouw met baby op Lesbos
Home Nieuws & verhalen Emotionele ‘eerste hulp’: zo kunnen wij een veilige haven zijn

Emotionele ‘eerste hulp’: zo kunnen wij een veilige haven zijn

17 aug
Blog

Naast lichamelijke zorg is het bieden van emotionele steun één van de belangrijkste dingen waarop wij focussen in ons werk. Zo maken we van onze doktersposten een veilige haven.

Onze tolken spelen hierin een belangrijke rol. Als schakel tussen de artsen en patiënten, zijn zij vaak degenen die de eerste geruststelling en troost bieden aan emotionele patiënten. Ons tolkenteam in Polen kreeg daarom onlangs een training ‘psychologische eerste hulp’ van één van onze artsen.

Emoties

“Tijdens de consulten komen soms veel emoties los bij patiënten. Soms raken mensen overstuur of beginnen ze te huilen”, vertelt onze veldcoördinator Tuva vanuit Krakau. “Om onze tolken, die over het algemeen geen medische achtergrond hebben, hiermee te helpen omgaan, boden we hen deze training aan.”

De training behandelde verschillende manieren waarop je patiënten emotionele steun kunt bieden. Tuva: “Denk aan het creëren van een veilige omgeving waarin een patiënt zich begrepen voelt, of het helpen kalmeren van een patiënt die hyperventileert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door samen adem te halen en iemand zo rustig mogelijk toe te spreken.”

Trauma's

Het bieden van deze emotionele steun is enorm belangrijk. “We werken in een context waar veel mensen recent een trauma hebben beleefd. Ze zijn vaak gescheiden geraakt van hun families en zijn min of meer alles verloren dat hen dierbaar was. Te midden van deze heftige situaties, mogen wij voor mensen klaarstaan. Dat is een unieke positie. 

Mensen komen naar ons toe om even op een plek te zijn waar ze tot rust kunnen komen. Door hen steun en hulp te bieden in hun trauma’s, zorgen en verdriet, willen wij die veilige haven bieden die ze nodig hebben.”

Wil jij ons helpen?

Wil jij ons helpen in deze belangrijke missie? We zijn de komende tijd nog hard op zoek naar vrijwilligers voor onze verschillende projecten! Ga naar www.bootvluchteling.nl/over-ons/werken-bij/ voor meer informatie.

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan