Psychologische hulp (MHPSS)

Ons Mental Health and Psychosocial Support (MHPSS) team op Lesbos verleent diensten die zich richten op het geestelijk welzijn van mensen op de vlucht. Met ons werk in onze medische kliniek in het kamp en in een ontmoetingscentrum. Daarbuiten dragen we bij aan een betere toegang tot geestelijke gezondheidszorg (GGZ). We verwijzen mensen die andere soorten (gespecialiseerde) zorg nodig hebben door naar andere actoren. Zo zorgen we ervoor dat iedereen passende geestelijke gezondheidszorg krijgt.

PSYCHOLOGISCHE BEHOEFTEN

In het kamp op Lesbos verblijven begin 2024 ongeveer 6.000 mensen. Mensen verblijven er terwijl ze wachten op de uitslag van hun asielprocedure. Dit betekent dat mensen vaak maanden of zelfs jaren in juridische onzekerheid verkeren. Er is grote behoefte aan psychosociale steun in kamp Mavrovouni.

Naast het verwerken van traumatische gebeurtenissen uit het verleden en de dagelijkse sociale uitdagingen die komen kijken bij het leven in het kamp, maken veel mensen zich zorgen over hun toekomst. Het eindeloze wachten en de onzekerheid over wanneer en waar ze een nieuw leven kunnen beginnen. Dit leidt tot veel stress. We zien dat veel mensen last hebben van paniekaanvallen, slaapproblemen hebben of worstelen met overmatig piekeren en/of verdriet. Dagelijks zien we mensen met zelfmoordneigingen. Ons MHPSS-team, bestaande uit professionals in de geestelijke gezondheidszorg, biedt verschillende vormen van ondersteuning gericht op het stabiliseren en verbeteren van het mentale welzijn van mensen.

SPOEDEISENDE MHPSS EN INLOOPSPREEKUREN

Het MHPSS-programma is nauw verbonden met ons medische programma. Mensen die te maken hebben met psychische klachten zoeken vaak eerst medische ondersteuning. Tijdens onze medische diensten ’s avonds en in het weekend is er een psychologisch hulpverlener aanwezig. Zij maken deel uit van het medische team en signaleren patiënten met psychische problemen. De MHPSS-ondersteuning tijdens onze medische diensten is gericht op psychologische eerste hulp en crisisondersteuning. Doordat wij ’s avonds tijdens de medische diensten aanwezig zijn, bieden wij toegankelijke geestelijke gezondheidszorg op het moment dat er geen andere MHPSS actoren in het kamp aanwezig zijn.

Vervolggesprekken

Naast het bieden van initiële psychosociale ondersteuning tijdens onze medische diensten, bieden wij individuele vervolggesprekken met onze GGZ-professionals. In deze consulten beoordelen we de psychische behoeften van de patiënt en bieden we verschillende hulpmiddelen om hen te ondersteunen. Dat kan zijn door een luisterend oor te bieden, te voorzien in psycho-educatie of door handvatten te bieden waarmee mensen beter met hun uitdagingen kunnen omgaan. Focus op empowerment en veerkracht is essentieel. We zien dat mensen stabiliseren en zich beter voelen door deze vervolgconsulten. Wanneer specifieke specialistische zorg nodig is, kunnen we doorverwijzen naar andere organisaties. Door samen te werken met andere organisaties dragen we bij aan passende zorg voor patiënten met specifieke behoeften tijdens hun verblijf in het kamp. 

OUTREACH

De leden van ons MHPSS-team gaan regelmatig op pad binnen het kamp. Tijdens deze outreach maken ze contact met mensen die bekend zijn bij het MHPSS-team, identificeren ze potentiële nieuwe mensen die geïnteresseerd zouden zijn in het ontvangen van psychosociale hulp en/of verspreiden ze bekendheid over de beschikbare activiteiten.

vrouwen in gesprek met een vrijwilliger in kamp Mavrovouni

Training

Ons MHPSS-team draagt bij aan een verhoogde kennis van geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning door trainingen te bieden aan inwoners van het kamp en professionals van andere organisaties. Deze trainingen omvatten onderwerpen als de psychosociale impact van migratie, copingmechanismen en hoe om te gaan met mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt.

Samenwerking

Ons team staat altijd in nauw contact met andere actoren, zoals UNHCR, de Hellenic National Public Health Organisation (EODY) en MHPSS-actoren zoals Artsen zonder Grenzen (AZG), het International Rescue Committee (IRC) en het Vulnerability Focal Point. 

RAAK BETROKKEN

Raak betrokken bij onze missie. Word nu donateur en draag bij aan verandering. Alleen met jouw hulp kunnen we blijven klaarstaan voor mensen op de vlucht.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan