Medisch programma

Ons medisch team verleent eerstelijnszorg en spoedeisende medische hulp aan mensen in kamp Mavrovouni op Lesbos. Waar we zelf de expertise niet in huis hebben verwijzen we patiënten door naar andere soorten (gespecialiseerde) zorg. Zo dragen we bij aan betere toegang, kwaliteit én continuïteit van zorg.

MEDISCHE BEHOEFTEN

Begin 2024 verblijven er bijna 6.000 mensen in het kamp Mavrovouni op Lesbos, terwijl het kamp voorzieningen heeft voor maximaal 3.400 mensen. Inwoners verblijven maanden tot jaren in het kamp, in onzekerheid over de uitslag van hun asielprocedure. Omdat toegang tot medische zorg een mensenrecht is, wil Stichting Bootvluchteling op elk moment mensen op de vlucht professionele gezondheidszorg te bieden.

In 2022 en 2023 zagen we een daling in zowel de beschikbaarheid als de toegankelijkheid van eerstelijnsgezondheidszorg. We besluiten de zeilen bij te zetten: van de focus op spoedeisende en kortdurende zorg, richten we ons nu voornamelijk op eerstelijnsgezondheidszorg en acute medische hulp. In onze kliniek zien we veel verschillende klachten: van gewone griepverschijnselen tot ernstig zieke patiënten. Indien nodig verlenen wij continue zorg, zodat iedereen een eerlijke behandeling krijgt. Voor andere vormen van (gespecialiseerde) zorg verwijzen we door naar andere actoren in ons netwerk. 

EERSTELIJNS EN SPOEDEISENDE GEZONDHEIDSZORG

Ons team van vrijwillige artsen, verpleegkundigen en psychologen biedt medische zorg vanuit onze kliniek in het kamp. Ondersteund door tolken: mensen uit de gemeenschap van asielzoekers en vluchtelingen op Lesbos. 

Omdat inwoners van het kamp (vooral ‘s avonds) beperkte bewegingsvrijheid hebben, leveren wij onze zorg dicht bij hen. Als organisatie die als enige ’s avonds, in het weekend en op nationale feestdagen werkt, spelen wij een cruciale rol. De medische diensten die de mensen in het kamp nodig hebben zijn: spoedeisende zorg, eerstelijnsgezondheidszorg en doorverwijzingen naar specialistische zorg. 

Training

Naast onze medische diensten draagt ons team ook bij aan kennis en competentie door trainingen te geven aan kampbewoners en professionals van partnerorganisaties over thema’s als Eerste Hulp en Gezondheidsbevordering. Deze trainingen worden regelmatig georganiseerd door kampbewoners, die zijn opgeleid door onze medische vrijwilligers. 

Samenwerking

Wij werken onafhankelijk, maar staan altijd in nauw contact met de gemeenschap in het kamp en andere medische actoren zoals UNHCR, de Hellenic National Public Health Organisation (EODY), de local hospital, Crisis Management Association (CMA), Doctors Without Borders (MSF). We geven elkaar onderling updates, en voorkomen zo dat we dingen onnodig dubbel doen. Waar mogelijk werken we samen. 

Word vrijwilliger! Wij zoeken...

  • Artsen

    Wij zoeken verschillende soorten artsen, junior en senior. Van huisartsen, tot SEH-artsen en chirurgen.

  • Verpleegkundigen

    We zoeken verpleegkundigen met ervaring op de SEH, IC, ambulance of als psychiatrisch verpleegkundige.

  • Psychologen

    We zoeken senior psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen, ervaren binnen de acute psychiatrie.

Lees meer en meld je aan

Steun medische hulp

Alleen met jouw hulp kunnen we blijven klaarstaan voor mensen op de vlucht. We vragen je dan ook van harte om bij te dragen en onze medische missie te steunen met een gift.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan