Home Nieuws & verhalen EHBO-trainingen in het kamp opnieuw gestart

Goed nieuws: EHBO-trainingen in het kamp opnieuw gestart

02 jul
Nieuws

Goed nieuws: na een lange stop vanwege COVID-19 zijn we weer begonnen met onze EHBO-trainingen in RIC Mavrovouni! Met dit project, waarmee we vorig jaar in Moria begonnen, leiden we mensen uit het kamp op in het herkennen van veelvoorkomende medische noodsituaties en het verlenen van eerste hulp.

Drie keer per week komen we bij elkaar met een groep van zestien mensen. In de uitgebreide trainingssessies behandelen we allerlei onderwerpen waarmee mensen in het kamp te maken kunnen krijgen. Van koolmonoxidevergiftiging tot zonnesteken, slangenbeten, botbreuken, brandwonden en het herkennen van een beroerte. Omdat het soms lang kan lang duren voordat hulpverleners een noodsituatie bereiken, is deze kennis in het kamp van extra groot belang.

Eigen taal

De training wordt intussen bijna volledig gegeven door mensen uit het kamp – voornamelijk uit ons tolkenteam – die eerder ook door ons zijn opgeleid. Zij geven de training in hun eigen taal, wat het extra laagdrempelig maakt voor de deelnemers. Onze medisch vrijwilligers ondersteunen hen in de coördinatie, het beantwoorden van specifieke vragen en bij de oefeningen. In dit project werken we ook samen met de ngo Stand by me Lesvos. Zij verwerken o.a. de data en voorzien de deelnemers van hun certificaten.

De EHBO-kennis stelt de cursisten in staat zichzelf beter te helpen.
Empowerment

“De cursisten vinden de training ontzettend leuk om te volgen. Ze zijn erg geïnteresseerd en stellen veel vragen”, vertelt onze medisch coördinator Astrid. “Weten wat je kunt doen in een noodgeval vermindert angst. De EHBO-kennis stelt mensen in staat zichzelf beter te helpen, mochten zij op een bepaald moment geen toegang hebben tot gezondheidszorg.”

De komende maanden hopen we tenminste één EHBO’er per vijftig mensen op te leiden, verspreid over de verschillende communities in het kamp. Na afloop krijgen mensen een certificaat en een EHBO-kit. Zo hopen we samen bij te dragen aan positieve empowerment!

Doneer nu

Met hulp van jouw giften kunnen we onze EHBO-training voortzetten. Wil je hieraan bijdragen? Doneer dan nu via Tikkie of ga naar onze donatiepagina.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan