Home Nieuws & verhalen Optimaal werken in een kliniek op wielen: hoe doe je dat?

Optimaal werken in een kliniek op wielen: hoe doe je dat?

20 okt
Nieuws

Voor de meeste artsen is een vrachtwagentrailer geen standaard werkomgeving. De binnenkant van onze mobiele kliniek ziet er toch nét iets anders uit dan de gemiddelde behandelkamer op de huisartsenpost... Hoe werk je hier zo optimaal mogelijk?

Om straks toch zo goed mogelijk en met zo min mogelijk verrassingen te kunnen werken, doen we simulatietrainingen met ons medisch team. Enerzijds om de vrijwilligers inhoudelijk voor te bereiden, maar ook om de inrichting van de kliniek te testen. Welke behandelkamer kunnen we het best gebruiken voor welke patiënt of klacht? Is de apotheek in de tussenruimte wel logisch ingericht? Werkt alle medische apparatuur en staan alle spullen op een handige plek?

Allemaal nuttige en belangrijke vragen die we tijdens de trainingen hebben behandeld. “We kwamen er bijvoorbeeld achter dat antislipmatjes best handig zijn in een rijdende kliniek, en dat we nog wat prullenbakjes misten. Van die verrassingen die je normaal gesproken pas tijdens het werk ontdekt. Nu hebben wij die al kunnen ondervangen voordat we straks daadwerkelijk aan de slag gaan”, vertelt onze veldcoördinator Asha Fleerakkers.

Trainingsdagen

Inhoudelijk waren de trainingen gericht op medische klachten die vaak voorkomen in het kamp, zoals onderkoeling, paniekaanvallen, allergische reacties en steekwonden. De mobiele kliniek is anders en minder uitgebreid uitgerust dan onze vrijwilligers vanuit hun eigen werkomgeving gewend zijn. Welke materialen hebben wij wél beschikbaar en hoe zijn die te gebruiken? Ook hier hebben we samen naar gekeken.

Inmiddels hebben we vijf trainingsdagen achter de rug. Voor ons medisch team, dat nu uit negen vrijwilligers bestaat, is het heel fijn dat zij zich zo goed én echt mogelijk kunnen voorbereiden op de praktijk die hen te wachten staat. Zo zijn we straks helemaal klaar voor het echte werk!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan