Home Nieuws & verhalen Tolk Hadis: ‘Mensen vluchten alleen uit noodzaak’

Tolk Hadis: ‘Mensen vluchten alleen uit noodzaak’

15 jun
Nieuws

Maak kennis met onze tolk Hadis. Sinds december werkt zij als tolk voor ons in het kamp op Lesbos. In het team staat ze bekend als een bescheiden maar intelligente, proactieve en sterke collega. Ze deelt haar verhaal.

Sinds een jaar verblijft Hadis met haar familie in het kamp. Ze vertelt: “Toen ik met mijn moeder de kliniek van Stichting Bootvluchteling bezocht, leek het werk als tolk me interessant en meldde ik me aan. Niet veel later werd ik gebeld en na een gesprek mocht ik in december aan de slag.”

Als tolk is het haar taak gesprekken in de kliniek te vertalen. “Daarnaast stel ik mensen op hun gemak en probeer ik aan te voelen wat ze nodig hebben. Tijdens consulten is het belangrijk dat mensen zich veilig voelen, vertrouwen hebben in de arts of psycholoog en alles kunnen zeggen. Voor vrouwen en kinderen is dat vaak nóg belangrijker. Zij voelen zich soms comfortabeler bij een vrouwelijke tolk.”

Dezelfde achtergrond

Ondertussen kent Hadis de meeste Afghanen in het kamp en weten zij dat ze bij ons werkt. “In de kliniek vragen sommige patiënten zelfs specifiek naar mij. Tijdens consulten hebben mensen soms moeite te verwoorden wat zij ervaren. Het helpt dat ik hun verhalen ken, dezelfde achtergrond heb en uitleg kan geven.”

Niet altijd makkelijk

Het werk als tolk is niet altijd gemakkelijk, vertelt Hadis. “De gesprekken over psychische klachten blijven vaak in mijn hoofd zitten; zeker omdat ik, zolang de situatie in het kamp niet verandert, hier geen oplossing voor heb. Het is moeilijk te horen dat mensen voorheen vaak een goed leven hadden, onderwijs volgden, een baan hadden en plannen maakten voor de toekomst. Helaas liep hun leven anders en zitten ze nu vast in dit kamp.

Mensen vluchten alleen uit noodzaak. Onthoud dat je je geen voorstelling kunt maken van wat mensen in dit kamp hebben meegemaakt. Ik hoop dat mensen overal ter wereld aan hun kinderen leren dat iedereen recht heeft op een vrij en vredig bestaan. Zo kunnen we hopelijk samen bouwen aan een toekomst zonder oorlog.”

Kom in actie

Kijk jij om naar mensen op de vlucht? Vraag aandacht en donaties voor hun situatie! Kom in actie via bootvluchteling.nl/vergeetonsniet.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan